Beszámoló a Helikonról

Két év kényszerszünet után ismét részesei lehettünk a gróf Festetics György által megálmodott és megvalósított helikoni ünnepségeknek. Köszönet és hála a lelkes utókornak. Április 21-23-ig több ezer művészetet kedvelő középiskolás diák adott randevút egymásnap a Balaton-parti városban, hogy 20 kategóriában összemérjék tudásukat.

Nagy Ernő beszámolójának folytatása:
A helikoni ünnepségek krónikája több mint 200 éves múltra tekint vissza. Az első rendezvényre
1817.február 12-én került sor. Olyan jelentős személyek vettek akkor ezen részt, mint Berzsenyi
Dániel, Horváth Ádám, Dukai Takács Judit. Az újkori helikoni ünnepségeket 1958 óta rendezik, de az igazi megújulásra, a hagyományokhoz való visszatérésre a 90-es években került sor. A 2008-as, 50 éves jubileumon a résztvevők száma meghaladta a 4000 főt. A helikoni parkban felállított emlékművön Jókai sorai olvashatók: „ És lesz népünk, amely hazájának örül, mely nevének díszére munkál, lesznek emberek, kiket a világ bámulni fog.” Ezen sorokat igazolja egy fontos esemény. 1965-ben itt hangzott el először a szerző jelenlétében Kodály Zoltán Kisfaludy Sándor versére komponált Mohács című vegyes kari alkotása. A művet a Pécsi Nagy Lajos Gimnázium énekkara mutatta be Ivasivka Mátyás karnagy úr vezényletével.
A Magyar Kodály Társaság elnöksége képviseletében a kórusokat hallgattam a Balatoni
Múzeumban. Három kategóriában /nőikarok, vegyes karok, kamarakórusok/ összesen 36 énekkar mutatta be versenyprogramját országos hírű szakemberek előtt – Thész Gabriella, Hartyányi Judit, Tillai Aurél – és örvendeztette meg a midig telt házas publikumot. Bár 4 évvel ezelőtt 56 énekkar szerepelt, de ismerve az okokat, ez így is nagyszerű folytatása volt a korábbi rendezvénynek. Tizenhat város dalosai vettek részt a nemes vetélkedésben, Nagykanizsáról, Zalaegerszegről, Veszprémből, Keszthelyről, Pápáról, Pécsről, Ajkáról, Szombathelyről, Székesfehérvárról, Bonyhádról, Budakesziből, Szekszárdról, Dunaújvárosból, Esztergomból, Tatabányáról, Kőszegről és Siófokról érkeztek kórusok Keszthelyre. Külön is köszönet Pécsnek, ahonnan 6, Veszprémnek, akik 5, Székesfehérvárnak – 4, valamint Szekszárdnak – 2 – énekkarral érkeztek a Balatoni Múzeumba. Külön is dicséretes,, hogy a Pécsi Ciszterci Gimnáziumból mindhárom kategóriában volt résztvevő, és ráadásul mindhárom kórus arany minősítést érdemelt. Mindez bizonyítéka annak, hogy a pandémia ellenére is fel tudtak készülni, az iskolavezetés, a tanári kar, a szülői háttér is közös ügynek tekintette a kórusmuzsikálást. A hallgatóság soraiban ott voltak az iskolaigazgatók, tanárok, szülők, iskolatársak, akik sokszor
felállva éljenezték, és tapsolták meg a nagyszerű produkciókat.
A zsűri ezúttal is nagyra értékelte a színes műsor összeállítást, a tiszta intonációt, az átélt éneklést, stílusos előadást. Kritikusan szól mindezekről. A műsorokban gyakran szólaltak meg Kodály Zoltán /12-szer/, Bárdos Lajos /8-szor/, Karai József / 5-ször/, Farkas Ferenc /7-szer/, Daróci Bárdos Tamás /3-szor/, művei, de többen énekeltek Kocsár Miklós, Halmos László, Tillai Aurél , Várnai Ferenc műveket is. Sajnáltuk, hogy Bartók Béla műveit kevesen választották /4 kórus/. Sokan énekeltek szépen válogatott népdalcsokrot, gregorián szekvenciákat, néhányan könnyűzenei feldolgozásokat. Tudjuk, hogy napjaikban milyen nehéz a fiúkat rávenni az éneklése, ezért is örültünk a Pécsi Nagy Lajos Gimnázium fiúkarának, amely produkciójával elbűvölte a zsűrit és a közönséget. Ez kétségtelenül Havasi Gábor karnagy úr érdeme, aki mindhárom kórusával aranyérmet nyert, fiúkara pedig fődíjat kapott.
A fesztivál méltó zárásaként a rossz idő miatt ezúttal a Balatoni Múzeumban hangzott el Kodály
Zoltán – Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz kánonja Kertész Attila Liszt-díjas karnagy vezénylésével. Több száz diák ajkáról zengett a „Nem sokaság, hanem lélek, s szabad nép tesz csuda dolgokat” ünnepi himnusz. Hagyomány szerint április 22-én a főtéri Magyarok Nagyasszonya Templomban a legutóbbi Helikon győztesei adtak gálakoncertet Kertész Attila Liszt-díjas karnagy műsorvezetésével. Itt hangzott el először Tillai Aurél-Tóth Ferenc – Dobos László: Helikoni ének című műve Havasi Gábor vezénylésével. Április 23-án délelőtt telt ház várta a zsűri eredmény hirdetését és a különdíjak átadását.

Fődíjas kórusok:
Pécsi Református Kollégium Vegyes Kara
karnagy: Pap Tamás
Pécsi Kodály Gimnázium „Bartók Béla” Leánykara
karnagy: Rózsa Bernadett
Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának„Laudate” férfikara
karnagy: Havasi Gábor

Különdíjat kaptak:
A Magyar Kodály Társaság részéről
Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának vegyes kara
karnagy: Havasi Gábor
Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának „Laudate ” nőikara
karnagy: Havasi Gábor
Pécsi Kodály Gimnázium” Bartók Béla” Leánykara
karnagy: Rózsa Bernadett
KÓTA- különdíj:
Pécsi Református Kollégium Kamarakórusa
karnagy: Pap Tamás
A Keszthelyi Vajda János Öregdiákok egyesülete részéről
több évtizedes kiváló karnagy munkájáért: Tóth Mária /Veszprémi Lovassy László Gimn./

Köszönjük Keszthely város vezetőségének, pedagógusainak áldozatos,
lelkes munkáját. A kórusbemutatók mintaszerű szervezéséért és lebonyolításáért Pálné
Szelencsik Klára és Varga Zsuzsanna karnagyoknak, hogy példamutató
figyelmességgel segítették a kórusok és vezetőik munkáját. Külön is köszönjük Kendeh Gusztávné több évtizedes szervező munkáját.

Nagy Ernő