Öröktűz – virtuális ősbemutatóra készül a VME Vass Lajos Kórusa

A Vasas Művészegyüttes Alapítvány Vass Lajos Kórusa Bárd Judit és Szűcs Dániel karnagyok vezetésével egy különleges eseményre készül. Áprilisban lett volna az ősbemutatója Zarándy Ákos számukra komponált kórusművének, az idén 100 éves Reményik-versre írt Öröktűznek. Ám mivel a bemutató elmaradt, a 117 éves kórus úgy döntött, a 21. századi technika adta előnyökkel élve VIRTUÁLIS ősbemutatót tart a darabból.

Különlegessége a dolognak, hogy a kórus épp csak belekezdett a művel való ismerkedésbe, mikor fel kellett hagyniuk a rendszeres próbákkal, így a kórus tagjai – akik 25 és 78 év közöttiek – csupán hangfelvétel alapján, önállóan tanulták be a nem könnyű kórusművet. A legnehezebb feladat azonban nem az volt számukra, hogy a modern technika vívmányait megtanulják kezelni – ebben az erős szándék, a tenni vágyás, a zene szeretete segítette a kórustagokat -, hanem az, hogy a zeneileg érzékeny, homofon, de rubato művet annak zenei és filozófiai mondanivalójával a kórushangzás élménye nélkül is meg tudják valósítani, mert ez bizony nem egy tipikus „karanténdal”, hanem 21. századi komolyzene.
A virtuális ősbemutató, melyet a mű mondanivalójához kapcsolódó képi anyag illusztrál, 2020. május 28-án 19 órakor látható és hallható erre a linkre kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .