Magyar Örökség díjat kapott a Budapesti Monteverdi Kórus és karnagya, Dr. Kollár Éva

Magyar Örökség díjakat adtak át december 18-án, szombaton Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.  A díjazottak között szerepel a Budapesti Monteverdi Kórus és karnagya Dr. Kollár Éva, a KÓTA tiszteletbeli elnöke.
Szeretettel gratulálunk a rangos elismeréshez!

A Budapesti Monteverdi Kórust 1972-ben alapította Kollár Éva karnagy. Az együttes állandó szereplője a hazai és nemzetközi kóruséletnek. Számtalan jelentős hangverseny, fesztivál és nemzetközi verseny sikere kíséri útját Magyarországon és Európa országaiban.


A kórus művészi munkájának egyik célja, hogy fellépésein népszerűsítse a hazai kortárs zeneszerzők alkotásait. Több mint 40 a cappella kórusmű és oratórium ősbemutatója fűződik a nevéhez.
Természetesen, ezzel együtt a kórus feladata, hogy képviselje Magyarország zenekultúráját külföldön. (Nagydíjak, I. és II. díjak, fesztiváli meghívások sora: Arezzo, Gorizia, Róma, Fano, Milano,Valencia, London, Llangollen, Sligo, Párizs, Tours, Vaison la Romaine, Briançon, Le Bourget du Lac, Marseille, Rotterdam, Amsterdam, Gronningen, Utrecht, Brusszel, Kassel, Hofheim, Grebenstein, Salzburg, Bécs, Prága, Moszkva, Kiev, Belgrád, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyszőllős, Zenta.)

Több mint 40 kortárs szerző művének ősbemutatója fűződik az együttes nevéhez. Közöttük vannak Dobos Kálmán, Fekete Gyula, Gyöngyösi Levente, Huszár Lajos, Kocsár Miklós, Koloss István, Orbán György, Sulyok Imre, Szőnyi Erzsébet, Tóth Péter és Vajda János darabjai és oratóriumai. A kórus az elmúlt években több hangversenyt adott a Magyar Művészeti Akadémia rendezvényein, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon és más alkalmakon.
2017-ben névadója, Claudio Monteverdi születésének 450., valamint Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója és a Budapesti Monteverdi Kórus fennállásának 45 éves jubileuma alkalmából a szerzők számos remekművét szólaltatta meg Magyarországon, Salzburgban, Erdélyben és Délvidék jelentős városaiban. Orbán György tiszteletére, 70. születésnapján, a komponista Stabat mater című oratóriumát adta elő Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében. Szőnyi Erzsébet 95. születésnapjához kapcsolódva több hangversenyen is előadta a zeneszerző műveit, többek között a Pesti Vigadóban, a Szent Imre Gimnázium Dísztermében.

A Budapesti Monteverdi Kórus a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Érdemérem tulajdonosa. Az együttes muzsikáját 13 CD, számos Rádió- és TV felvétel őrzi.