Lengyel-magyar kortárs albumot adott ki a Vox Mirabilis Kamarakórus

A zene világnapjára készült el a Kötődések – Bonding – Wiezi címet viselő lemez, amelyen kortárs költők, Bobory Zoltán, Harry Duda és Janusz Wójcik versei szólalnak meg lengyelül és magyarul.

 

A kortárs zeneszerzők művei mellett Liszt és Chopin átiratok valamint Wiłkomirski, Klonowski, Blacha, Górecki, Kodály és Ránki művek is szerepelnek az albumon.
A zeneműveket és az irodalmi részleteket Zemlényi Katica válogatta és rendezte össze, a verseket Fellinger Domonkos magyarul és Andrzej Straszewski lengyelül mondja el. A kórusműveket a Vox Mirabilis Kamarakórus előadásában hallják, közreműködik Kamila Słodkowska-Mohai csellóművész, Kéry Tamás zongoraművész, Zemlényi Eszter énekművész is a kórus mellett. A KÖTŐDÉSEK c. lemez a lengyel-magyar barátság, a két nemzet zenei és irodalmi művészeti ágainak találkozásáról szól.
„Régi vágyunk valósult meg ezzel a CD-vel, amelyen összeötvöztük lengyel és magyar szerzők műveit. A lemez érdekessége és különlegessége az a két himnusz, amelyet sikerült felkutatni 1938-ból, amit egy lengyel és egy magyar zeneszerző írt. Bensőséges hangú, jellegzetes és az akkori világnak megfelelő dallamú himnuszok ezek, amit először a Vox Mirabilis Kamarakórus énekelt fel hanghordozóra.”
A projekttel régi tervét valósította meg a Vox Mirabilis Kamarakórus. Hosszú évekre visszamenő kapcsolatot és barátságot ápol a kórus lengyelországi művészekkel, együttesekkel, akiket több alkalommal hívtak meg Székesfehérvárra, és 3 alkalommal ők is részt vettek Lengyelországban koncertturnén. Az idén lehetőséget kaptak egy hanghordozó megjelenésére a Wacław Felczak Alapítvány sikeres pályázatának segítségével.