Karantén-beszámolók – A Lautitia Kóruscsalád így van együtt külön

Szerző: Nemes József, a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola Lautitia Gyermekkara, a Lautitia Ifjúsági Vegyeskar és a Lautitia Kamarakórus karnagya

A Lautitia Kóruscsalád együtteseivel a mögöttünk álló időszakban is igyekeztünk tartani a kapcsolatot és egymásban a lelket. A nehéz időszakban is ugyanúgy szükségünk volt egymásra és a zenei töltődésre, mint kevésbé vészterhes időkben. A korosztályi különbségeknek megfelelően másképpen zajlott a munka a különböző együttesekben.

A gyerekkar tagjainak – a digitális oktatás keretén belül – folyamatos énekelni valóval kedveskedtem, videóinstrukciókkal, kottával ellátva őket, s persze a szólamokat előre, külön-külön felénekelve, sokszor magamból botcsinálta kórust készítve segítettem a minél sikeresebb hangfelvétel létrejöttét. Ezt követően a beérkezett hangokat összevágtam, csinosítgattam, árnyaltam, majd egy kerek egésszé fűzve közreadtam.

Az ifjúsági és kamarakórus tagjaival ennél eggyel lazábbra kötöttem a szálat, hiszen gimnázium, egyetem, munkahely, család, sok minden befolyásolta a terhelhetőséget. Motivációból nem volt hiány, ez a két csapat is nagyon lelkesen vetette bele magát a gyerekkarénál ritkábban közreadott feladatokba, s viselte mosolyogva az általam felénekelt furcsaságokat. Készült ezekből közös produkció is, és van, amely éppen ezekben a napokban ölt végleges formát. Ezen túlmenően minden héten igyekeztem velük zenei csemegéket megosztani, a tőlem megszokott lököttségekkel emlékeztetni őket a hétköznapok szokásaira. Mindezek persze közel sem pótolják a személyes kontaktus varázsát, nem helyettesíthetik az élő hang lélegzését, de szélsőséges helyzetekben – s a mostani egyértelműen ilyen – minden apró gesztus aranyat érhet. A gyerekkarral való online „találkozásom” nekem is rengeteg erőt adott, látni, hogy miképpen örülnek egymásnak és esetenként még nekem is, igazi ajándék volt mindannyiunknak.

A szabályok enyhítésével lehetőséget kaptunk a további tervezgetés kiszélesítésére, így a szabadtéri, vagy nagyobb templomi alkalmak kislétszámú megoldásán dolgozunk. Figyelembe véve az előírásokat, szem előtt tartva a tagok egészségének fontosságát olyan eseményeket tervezünk, ahol a közösségi élményen túl, zenei, lelki feltöltődésre is lehetőséget tudunk teremteni.

Az bebizonyosodott az utóbbi időben, hogy az értékek fajsúlya áthelyeződött és minden eddiginél jobban felértékelődtek a szociális kapcsolatok, a közösséghez való tartozás lelki hozadékai, és az éneklésben való kiteljesedés és szabadság semmihez sem hasonlítható érzése. Közös felelősségünk, hogy ezt a kincset ápoljuk, segítsük a további szárnyalásban, teret és lehetőséget adjunk az énekelni és együtt lenni vágyóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .