MUCE 2022 Kórusfesztivál – Magyar Zene Háza, Gül Baba Türbe

2022. július 21-23. között Budapesten lesz a MUCE 2022 Kórusfesztivál, hét országból, hét kórus közreműködésével.
Ennek keretében július 23-án a Magyar Zene Házában mutatják be Kayamar (Magyaróvári Viktor):Bábel újjászületése című, 7 kórusra komponált, 13 tételes oratóriumát, a zeneszerző közreműködésével és vezényletével.
A premier előtti napon, július 22-én, 18:00-tól a fesztiválon résztvevő kórusok saját műsorral lépnek fel  a Gül Baba Türbe kertjében.

A koncertekre díjtalan a belépés, szeretettel várnak a szervezők minden érdeklődőt.

A MUCE 2022 Fesztivál résztvevői:
Cappella Ecumenica (Wroclaw, Lengyelország)
Encuentros Énekegyüttes (Argentina)
Ensemble 20.21 (Chambéry, Franciaország)
neuer chor Berlin (Berlin, Németország)
Örökifjú Zenebarátok Kórusa (Budapest, Magyarország)
Seljo Vegyeskar (Sarajevo, Bosznia-Hercegovina)
Visszhang Kórus (Kolozsvár, Románia)

A kórusfesztivál főszervezője a budapesti Örökifjú Zenebarátok Alapítvány.

A MUCE 2022 Kórusfesztivál előzménye a VOCE (Voices from Citizens of Europe) 2014-2018 Fesztivál, amely 5 éven keresztül, évente más-más országban került megrendezésre, hogy közösen, zenével emlékezzünk az I. világháború áldozataira.

A Budapestre érkező kórusok többsége a VOCE 2014-2018 Fesztiválon találkozott, ám lesz újonnan csatlakozó kórus is. Az oratórium tételeinek egy része angol nyelven, több tétel a kórusok saját nyelvén, illetve Kamirami nyelven (amely a szerző által kitalált nyelv) hangzanak fel. A bemutató koncert előtt a kórusok a Fesztivál keretében, több közös próbán hangolják össze a teljes művet a zeneszerző vezetésével.

A kórusfesztivál küldetése, hogy a zene közös nyelvével a Béke mellett álljunk ki: MUsic is the common language of the peaCE.

 

Az oratóriumról

A 13 tételes oratórium alapja a bábeli zűrzavar: az összezavart nyelvek, és a hét főbűn – a kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség – amelyeknek következményei az emberek közötti válaszfalak, a meg nem értés. Mindegyik kórus egy-egy főbűnt jelenít meg, mindenki más nyelven beszél, és nem értik meg egymást. Amikor pedig találkoznak, akkor lesz teljes a káosz. Az egyes kórusok a saját nyelvükön előadott tételekben megvallják bűneiket, és végül mind felismerik, hogy bűneik ellenszerei éppen a már meglévő saját értékek, mint alázat, adakozás, tisztaság, segítőkészség, szelídség, önzetlenség, mértékletesség.

A Fináléban a kórusok egyszerre kimondják az erényt saját nyelvükön, majd megtörténik a csoda, az összehangolódás pillanata, és egy nyelven kezdenek el beszélni, a nagy közös nyelven. Közös nyelven és közösen énekelve rájönnek, hogy ismerős ez a nyelv, hiszen a bábeli nyelvzavar előtt már beszélték mindannyian ezt a nyelvet. A záró korál pedig az új alapokra épülő új világ benépesítéséről szól.

Az egyes tételek közötti átvezető részt, bibliai idézeteket, a szerző, Magyaróvári Viktor (Kayamar) énekli, együtt a következő tételt előadó kórussal. A közös nyelv a Kamirami, amelyet Kayamar alkotott, és sok vokális művében alkalmazza. Mindenki számára könnyen kiejthető és könnyen érthető is, mivel az érzetekre épül.  Az ősbemutató helyszíne a Magyar Zene Háza, 2022. július 23-án, 17:00-kor.