Gerenday Ágnes (1951 – 2023)

A döbbenettől és a gyásztól megrendülve próbáljuk felfogni a hírt, Gerenday Ági nincs velünk többé. Teherbírása, ügyszeretete mindenki számára világos volt, és jónéhányan abban a megtisztelő és szerencsés helyzetben voltunk, hogy a szeretetteli, gondoskodó, csupa nagybetűs EMBERT is megismerhettük.
Személyével kapcsolatban nem tudok, és nem is akarok objektív lenni. Ahogyan én tapasztalhattam, úgy volt jelen minden munkájában, hogy mindig mindenkire – egyénileg is – maximálisan figyelt, a lehetőségeihez mérten a legnagyobb segítséget akarta nyújtani. Megtisztelő, hogy ismerhettem. Példája és embersége kitörölhetetlen nyomot hagyott bennem, amiért csak hálás lehetek neki.
A magyar zenei élet egyik pótolhatatlan motorja távozott.
Kocsis-Holper Zoltán

Gerenday Ágnes, a Budapesti Lantos Kórus (korábban: Budapesti Ifjúsági Kórus) művészeti vezetője 1976-ban végezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán többek között Gaál Margit, Vásárhelyi Zoltán, Maklári József, Ónody Márta, Szőnyi Erzsébet, Nagy Olivér és Szokolay Sándor növendékeként.
Az Akadémia elvégzése után egy évig az MTA Zenetudományi Intézet Népzenekutató csoportjában dolgozott Sárosi Bálint és Vikár László irányításával, majd a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán tanított öt évig zeneelméletet, zenetörténetet, karvezetést és tantárgy-pedagógiát. 10 évig tanított a Budapesti Tanítóképző Főiskola esti és levelező tagozatán.
Külsős zenei szerkesztőként 28 éven át közreműködött a Kossuth és a Bartók Rádió számos zenei és irodalmi műsorának létrehozatalában, munkatársa volt a Calypso Rádiónak és rövid ideig az Egri Katolikus Rádiónak.
1983-tól 2016-ig a mindenkori kulturális minisztérium Művészeti Főosztályán dolgozott a hivatásos zenei élet referenseként. Ezért a munkájáért szakmai tanácsadói címet kapott, majd elnyerte a Magyary Zoltán díjat.
Számos kórusnál töltött be zongorakísérői és helyettes karnagyi szerepet – Ganz Kapcsolók és Készülékek Gyára Új Világ Férfikara, Volánbusz Liszt Ferenc Férfikar, Solymári Férfikar, Láng-Acélhang Férfikar. Ez utóbbi vezetését 2009-től vette át édesapjától, Gerenday Endrétől.
A Budapest Ifjúsági Kórusban végzett szakmai tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült.