Falus Tamásné (1927-2021)

Falus Tamásné, Túri Ágnes általános iskolai énektanár, karnagy, szaktanácsadó, tankönyvíró – szerkesztő 2021 november 15-én, életének 94. évében elhunyt.

Falus Tamásné tanulmányait 1948-49-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zongora szakon Reschofsky Sándornál kezdte, az Állami Zenekonzervatóriumban Máthé Miklósnénál folytatta. 1953-tól a Pedagógiai Főiskola éne-zene szakát végezte. a Népművelődési Intézetben. Párkai István növendékeként felsőfokú karnagyképzőt végzett.

1955-től tanított előbb a XXI. kerületi Dózsa György Általános Iskolában, majd 1957-75-ig a VIII. kerületi Vajda Péter u-i Általános Iskola énektanára. 1965-től a Ganz Mávag Cérnahang gyermekkar vezetője, majd a Vasutas Szakszervezet Ifjúsági Kamarakórus vezetője.

1975-84-ig az Országos Pedagógiai Intézet főelőadója, majd főmunkatársa. Ez idő alatt aktív munkakapcsolatban volt a Tankönyvkiadóval, ahol ezekben az években jelentek meg az új – Pályázat alapján – elindított tankönyv sorozat általános iskolai tankönyvei. Folyamatosan 1-8-ig osztályig. Valamint a Szabó Helga: Az általános iskola szakosított tantervű – osztályaira készült tankönyvei. Ezeknek a „Bírálói” sorában Falus Tamásné az OPI főmunkatársa valamennyiben résztvett.

Állandó kapcsolatot tartott a főváros, valamint országos szinten az általános iskolákkal. Szervezett iskola-látogatásokat, szakmai előadásokat. Közvetlen kapcsolatban volt, abban az időben jól működő szakfelügyelői hálózattal. Sok gyakorlati tapasztalatot érvényesített a munkájában. Azokban az években készült tantervek, iskolai segédkönyvek szerkesztője volt. 1985-től mint nyugdíjas munkatárs még évekig folytatta munkáját.

A Magyar Kodály Társaság alapító tagja volt.

Dr. Márkusné Natter-Nád Klára