Dobos László (1932 – 2021)

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Dobos László, a pécsi Pius templom alapító karnagya, volt zeneiskola igazgató, nyugalmazott főiskolai tanár életének 89. évében 2021. január 2-án elhunyt.
Emlékét szeretettel őrizzük!

Dobos László 1932-ben született született Dunaföldváron. „Az első osztály elvégzése után költözött a családja Pécsre, ahol 1950-ben a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett.” „Egész életét átszőtte a zene: tizenéves korában már vezényelt” és még élete utolsó éveiben is előadásokat tartott. A karvezetés mellett műfordítással is foglalkozott.
1959-ben szerzett karvezetésből zenetanári oklevelet az akkori Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán. Több kórussal is dolgozott, hosszútávú, nagyobb szabású munkát a Pécsi Kamarakórusban végzett, amit 1958 őszén Tillai Auréllal együtt alapítottak. Megszervezte a Pius-templom énekkarát is, amelyet aztán harmincöt évig vezetett.
„Én mindig azt vallottam, akkor jó a zene, ha örömet okoz. Ezt a felfogást egész életemben igyekeztem megtartani és továbbadni a tanítványaimnak” – mondta egy 2018-ban adott interjúban. „A legszebb rész a karnagyságban az, amikor megszólal a mű, az a pillanat, amikor az addig a bensőnkben élő zene fizikai valóságában is életre kel. Ez jelentette a motivációt is az évtizedek alatt.”
Legidősebb fia, Dobos László szintén karvezetéssel foglalkozik.