A KÓTA állásfoglalása a nem hivatásos kórusok számára – 2020. szeptember

A COVID-19 második hulláma a nyár végén elérte Magyarországot is. A statisztikát tekintve azt láthatjuk, hogy növekvő számban vannak megbetegedések, de a járvány kezelését kézben tartja az egészségügy.
A professzionális zenei együttesek munkája elindult augusztusban, és eddig nem tudunk róla, hogy bárhol drámai gócpontok alakultak volna ki. A nem hivatásos együttesek (kamarazenekarok, kórusok, népzenei együttesek) közül már sokan elkezdték a munkát. Bár a közösségi lét, és ezen belül különösen az éneklés nem veszélytelen, mégis azt gondoljuk, hogy a járványügyi megelőző szabályok szigorú betartásával óvatosan elindulhat a mi munkánk is. Lehetőség szerint próbáljuk megtartani a következő óvó intézkedéseket:

  • A próbára maszkban érkezzenek az énekesek. Ezt éneklés közben nem kötelező hordani.
  • Ha van rá lehetőség, minél nagyobb teremben próbáljunk és gyakran szellőztessünk.
  • Az énekesek a terem adta lehetőségeket kihasználva minél távolabb üljenek egymástól.
  • Belépés előtt legyen kézfertőtlenítés.
  • A teremben a felületeket (széket, kottaállványt) fertőtlenítővel töröljük át.
  • Mellőzzük az ölelést, puszit, és minden érintkezést.
  • Aki nem tökéletesen egészséges, az maradjon otthon.

Ezek az intézkedések az iskolai énekórák és a kórusok munkájára is érvényesek. Mivel a járványügyi protokoll alapján az osztályok keveredése kerülendő, a kórusmunkát folytathatjuk osztálykeretben. A haladás így lassabb, a teljes hangzás nem csiszolható, de ezt a lemaradást be tudjuk majd hozni. Az élet nem állhat meg, éneklés nélkül sivár az életünk.
Ne feledjük Kodály szavait: Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”
Ehhez most kell egy kis bátorság, ami viszont feltétlenül társuljon a járványügyi rendelkezések betartásával!

Ehhez kívánunk egészséget, egymásra figyelést, gondos megelőzést, és reménykedjünk, hogy hamarosan elvonul a veszély.