Beszámoló az Európai Kórusszövetség éves közgyűléséről

2021. november 19–20. között Lyonban tartott tisztújító és beszámoló közgyűlés a jelenlévők által képviselt 536 [ebből a KÓTA 26] és az online leadott 47 szavazat összesítésével megválasztotta a szövetség új elnökségét a következő három évre.
A testület új elnöke nagy szavazattöbbséggel Dermot O’Callaghan (Írország) lett. Gazdasági alelnök Martine Spanjers (Hollandia), művészeti alelnök Burak Onur Erdem (Törökország), harmadik alelnök Raul Talmar (Észtország). Ők négyen már korábban is részt vettek az elnökség munkájában.
Az újoncok között van a kelet-közép-európai régió két kiváló képviselője: a nagy tapasztalatokkal rendelkező Tamara Adamov Petijević (Szerbia) és a fiatal, dinamikus Silvija Pročkyte (Litvánia). Elnökségi tag lett továbbá a lyoni közgyűlés főszervezője, Côme Ferrand Cooper (Franciaország), a második generációs ECA-vezetőségi tag Marco Fornasier (Olaszország), valamint Josep Vila i Casañas (Spanyolország), Xavier Devillers és Jeroen Beckers (Belgium).

A közgyűlés nagyra értékelte a többszörösen újratervezett szlovéniai Europa Cantat fesztivál szervezői munkáját. Továbbra is elérhető az EC TV archívuma, mely rengeteg értékes zenei anyagot és beszélgetést tartalmaz. Néhány nap múlva a honlapra is felkerül a fesztivál csúcsélményeit összefoglaló professzionális video-összeállítás, ezt is érdemes megtekinteni.
A közgyűlés megszavazta a tagsági díjak új rendszerét. Újraválasztották az eddig is gondos munkát végzett két könyvvizsgálót, Xell Montserrat’t és Dominique Lechevalt.
Pozitív visszhangot keltett az aktív ifjúsági bizottság munkája. A Silvija Pročkyte által összefogott héttagú testület számos projektet indított el, többek közt páros interjúkat készítettek idős kórusénekesek vallomásaival. December 31-ig várják a jelentkezéseket az újonnan alakuló bizottságba (ld. alább).
Ismertették az európai és világszintű ifjúsági kórusok és zenekarok zenei karrierépítésre gyakorolt hatásairól készült felmérés eredményeit. A folyamatban lévő EPIC európai projekt egyik kézzelfogható eredménye egyébként a német ifjúsági kórus létrehozása volt.
Új szervezeti keretet kapott az ECA baráti köre – figyelemreméltó, hogy az eddigi tagoknak is újonnan kell regisztrálniuk a rendszerbe.
A partnerszervezetek sorában tájékoztatás hangzott el az IFCM részéről a World Choral Day (2021. december 12.) és a kórusművekre kiírt zeneszerzőverseny (határidő 2022. január 15. kapcsán. Részletesen lásd: https://www.ifcm.net/
A közgyűlést előkészítő tagsági nap keretében a kóruskultúra jövőjével kapcsolatos témák kerültek a középpontba: a különböző nemzedékek kóruséletbe való bevonásának kérdései; a kóruséneklés mindenki számára elérhető, „normális” tevékenységként történő aktív pozicionálása; az etnikai és nemi hovatartozásra illetve a repertoárbeli preferenciákra egyaránt kiterjedő inklúzió valamint a különböző innovatív – főként összművészeti (oktatási területen interdiszciplináris) – megoldások beemelése a kórusmunkába.

Dátumok, események

2021. december 31-ig lehet jelentkezni az ECA újjáalakuló ifjúsági bizottságába, 27 év alatt a youthcommittee@europeanchoralassociation.org címen
2022. június 25–27. Torino, nemzetközi karvezetőverseny
2022. július 7–18. Svájc, Eurochoir
2022. július 15–24. Vilnius, EC junior – regisztráció januártól
2022. július 27–31. Utrecht, Leading Voices – regisztráció január 10-től. Nagy várakozás övezi ezt az első ízben megrendezésre kerülő szakmai programot, amely siker esetén az Europa Cantathoz hasonlóan rendszeres központi esemény lesz. A KÓTA tagok kedvezményt kapnak.
2022. augusztus 3–11. Vaison-la-Romaine, Choralies
2022 ősze, Újvidék, ECA közgyűlés az Európa kulturális fővárosa projekthez kapcsolódóan. Felmerült a régióban működő karvezetők széles körű bevonása – az Újvidéki Színházzal vagy a nemrég létrejött szerb nemzeti karvezetőkórussal közös zenei projekt keretében.
2023. július 5–13. Ghent, EC junior
2024 EC – vélhetőleg Dublin, ha nincs más jelentkező

 

(A közgyűlésen a KÓTA képviseletében jelen volt, és a beszámolót készítette: Pap Kinga Marjatta)