A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus sikere – „Moscow Sounds”

 Újabb elismerést szerzett a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus, ezúttal Moszkvában, a „Moscow Sounds” nevezetű nemzetközi online kórusfesztiválon, ahol egyedüliként képviselte Magyarországot.

Ez az esemény élőben is több száz kórust mozgat meg évente Oroszországban, most is így volt. Másfél évesnél nem régebbi videófelvétellel lehetett benevezni a fesztiválra, amely április 1-24. között zajlott, de az interneten követhető volt és visszahallgatható jelenleg is (ide kattintva hallgatható meg 54:24-től).
A korábbi sikeres fesztiválszereplésről itt adtunk hírt.
A produkciókat öttagú szakmai bizottság értékelte: két moszkvai orosz, egy azerbajdzsáni, egy montenegrói és egy pesarói olasz karnagy, akik nem pontoztak, hanem osztályoztak.
Az elérhető legmagasabb osztályzat a 10-es volt. Az orosz rendszerben nincs arany, ezüst és bronz minősítés, mint ahogy eddig megszoktuk, hanem azok a kórusok, amelyek 9 és 10 közötti osztályzatot értek el, azok I., a 8 és 8,99 közöttiek II., a 7 és 7,99 közöttiek pedig III. díjas besorolást kaptak.
Az osztályzás szigorúságát és komolyságát mutatja az a tény is, hogy 7 alatt már nem osztottak ki díjat.
Nagyon sok kategóriában indultak a kórusok, a népzenétől kezdve a szakrális zenéig, de azon belül is osztódtak az együttesek életkor, létszám, zenei anyag stb. szerint.
A felnőtt nagy vegyeskarok „Musica Sacra” kategóriájában összesen 6 kórus kapott díjat, köztük a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus is, 8,3-as osztályzattal az elérhető 10-ből. Ez az eredmény azért is nagy siker a Kórus számára, mert egy több mint száz kórusos kategóriában bekerültek az első hat díjazottba, azon belül pedig a harmadik legmagasabb osztályzatot kapták, ami ebben a minősítő rendszerben II. díjas besorolást jelentett.
A várakozáson felüli eredményhez nagyban hozzájárult Burkus Boglárka lelkes szoprán szólója és Szabó Marcell briliáns zongorajátéka.

Forrás: Budaörsi Infó